betöltés
Az oldal frissítése folyamatban...
Nagy a verseny a bankok között a csok miatt

A legnagyobb lakossági bankok már megkezdték a felkészülést az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek folyósításához, és azt ígérik, hamarosan be is tudják majd fogadni az igényeket


A megkeresett bankok arról számoltak be, hogy már január elsõ hetében megnõtt az ügyfelek érdeklõdése a 2015. december 29-én hatályba lépett új támogatási rendszer iránt.

A hitelintézetek egyelõre azon dolgoznak, hogy informatikai és ügyviteli rendszerüket az új feltételrendszerhez igazítsák, valamint felkészítsék ügyintézõiket, mindez azonban néhány hetet is igénybe vehet. A legtöbb bankban az igényeket még nem tudják befogadni, csak információt tudnak adni az új csokról.
Egyelõre információval szolgálnak

Az OTP Bank azt közölte, hogy már intenzíven folyik a támogatás elérhetõvé tételéhez szükséges elõkészítõ munka. Azt írták: a bank a korábbi támogatásokkal és támogatott hitelkonstrukciókkal mindig az elsõk között jelent meg, és most is az a célja, hogy a lehetõ leggyorsabban elérhetõvé tegye ügyfelei számára az új támogatási elemeket.

Hozzátették azonban, egyetértenek a Bankszövetség azon véleményével, hogy az újdonságok teljes körû nyújtásához kapcsolódó informatikai és ügyviteli fejlesztések február elejéig elhúzódhatnak. Kiemelték, hogy az OTP Bank fiókjaiba látogató, a támogatási rendszer iránt érdeklõdõ ügyfelek már most megkapnak minden szükséges információt.
Az FHB már fogad igényléseket

Az FHB Bank arról tájékoztatott, hogy elsõként nála igényelhetõ az új támogatási forma, ráadásul annak valamennyi változata már január 4-tõl. Az elsõ igényléseket már be is fogadta a bank. Az elsõ lehetséges napra történõ bevezetés érdekében intenzív felkészülés zajlott a bankban a múlt év végén. Közölték, egyre több ügyfél érdeklõdik.

Kezdettõl fogva elsõsorban a 10+10 milliós konstrukcióra vonatkozik a legtöbb kérdés, de sokan például lakásbõvítést terveznek és az építkezést elõkészítõk is szeretnék a számukra fontos részleteket tisztázni az FHB szakértõivel. Az egyéni építkezõk számára érdekes például a szintén most bevezetett áfavisszatérítési támogatás, amely legfeljebb ötmillió forint lehet.

A bank eddigi tapasztalatai szerint egyértelmûen látszik már, hogy az érdeklõdõk között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak, akik szeretnék kihasználni új lakás vásárlására vagy építésére az új csok nyújtotta lehetõséget, akár a korábban felvett támogatás és az új közötti különbözet összegével is.
Kalkulátort is csináltak

Tokodi Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az új csok elsõ befogadásai már megtörténtek az FHB Bankban és a hét elején tapasztalt fokozott érdeklõdés további emelkedésére számítanak. A bank honlapján már elérhetõ az FHB új csok-jogosultság ellenõrzõ alkalmazása és kalkulátora. A fõvárosban és agglomerációjában, a megyeszékhelyeken, valamint Sopronban egyformán megugrott az FHB Bank fiókjaiban érdeklõdõk száma. Az FHB TeleBankban az ebben a témában kezelt hívások száma már keddig ezer fölötti volt. Az FHB honlapjának forgalma megötszörözõdött az elsõ hét elsõ három napján.

Az új csok decemberi bejelentése óta a bank honlapján már több mint hatvanezer egyedi oldalmegtekintés volt a kimondottan a csok-ról szóló FHB oldalakon - közölték.
Január végére lesz kész a K&H

A K&H Bank arról számolt be, hogy megnõtt az érdeklõdések száma az új csok iránt. A K&H-nál várhatóan 2016 január végétõl nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelõ kérelmek mind a csokra, mind az állami támogatású lakáscélú hitelekre.

A bank dolgozik a feltételrendszeri változásokon és a részletes folyamatokon, hogy minél elõbb benyújthatóak legyenek a kérelmek, azonban több részlet további tisztázására van szükség. Hamarosan elkészítik a módosításokat is tartalmazó ügyféltájékoztatókat és honlap tartalmakat, amelyekbõl pontosabban lehet majd tájékozódni még az igények befogadása elõtt. Addig is megadnak az ügyfeleknek minden tájékoztatást a jelenleg ismert jogszabályi információk birtokában.
Készülnek a termékek

Az Erste Bank fokozott érdeklõdésre számít a három gyermek után járó 10 millió forint támogatás és a kapcsolódó kamattámogatott hitel iránt, mivel az új otthonteremtési támogatási rendszer az eddigi feltételekhez képest több könnyítéssel segíti a gyermekvállalókat. A változásokkal kapcsolatban érdeklõdõ ügyfelek tájékoztatására az Erste már felkészítette a fiókhálózatát.

Azt ígérik, az átalakításokat gyorsan fogja implementálni a bank és az átalakított termék hamarosan elérhetõ lesz. Hozzátették: az Ersténél továbbra is felhasználható marad a csok önerõként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.

Forrás: MTI / 2016-01-07 /

Vissza a hírekhez 

www.ingatlanfoglalo.hu www.lakastipp.hu

origoingatlan.hu
OriGo Ingatlan

www.ingatlankalauz.hu